tiistai 23. kesäkuuta 2015

Uusmarxilainen vasemmistopopulismi nousussaHuomattava osa Euroopan vasemmistoa näyttää vaipuneen uusmarxilaisuuden pauloihin. Siinä maailmankuvassa Yhdysvallat edustaa maailman pahuutta ja vapaakauppasopimus TTIP on pahan lännen synkkä juoni kaikkea hyvää vastaan. Siinä kuvassa Venäjä on uhri ja EU, USA ja Ukraina aggressiivisia hyökkääjiä.

Siinä maailmankuvassa kaikki pahuus on aina asunut ja tulee aina asumaan NATOssa.

Kreikan ongelmien syynä on tässä maailmankuvassa IMF, EU ja suurkapitalistit, jotka säästöhimossaan estävät maan talouskasvua käynnistymästä. Siihen maailmaan ei sovi se tosiseikka, että vielä vuodenvaihteessa Kreikan talouskasvu oli lähdössä käyntiin keskustaoikeistolaisen hallituksen toimien ansiosta.

Siihen maailmaan ei sovi se, että EU:n instituutioiden ja jäsenmaiden hallitusten lähes yksimielinen halu on, että Kreikka voisi ennen pitkää elää omilla varoillaan eikä enää kuluttaisi enempää kuin pystyy tuottamaan.

Suomen sisäpolitiikassa tämä uusmarxilainen joukko kauhistelee kutakuinkin kaikkia hallituksen ottamia ja ottamattomia linjauksia yleensä sekä hallituspohjaa erikseen.

Uusmarxilaisessa maailmassa rahaa painetaan setelipainossa, josta keskuspankkien pitäisi jakaa sitä mahdollisimman suurina nippuina julkiseen kulutukseen. Siinä maailmassa kaikki verotulot voidaan kerätä rikkailta ja kantaa tulonsiirtoina köyhille. Siinä maailmankuvassa yrittäjät ja keskituloiset tai sitä varakkaammat ovat rikkaita.

Siinä maailmankuvassa köyhiä olemme "me", rikkaita ovat "muut".  

Mitä lähemmäs äärimmäistä äärilaitaa mennään, sitä lähemmäs tulee väkivalta tai sen mahdollisuus. Tunnen oloni epämiellyttäväksi, kun katson brysseliläiseen betoniseinään sabluunan avulla spreijattua kolmen kuvan sarjaa, jossa veitsi ja haarukka muuttuvat sirpiksi ja vasaraksi ja alla teksti: "Eat the rich".

Stalinin vietyä viljat "rikkailta" talonpojilta, kulakeilta - eli käytännössä lähes kaikilta, jotka jotain viljelivät, johti kansanmurhaan. Kahdessa vuodessa, 1932-34 kuoli Ukrainassa nälkään 2,4 -7,5 miljoonaa ihmistä. Sellaista on "rikkaiden syöminen".

Uusmarxilainen vasemmistopopulismi elää vastakkainasettelusta ja viholliskuvista siinä missä oikeistopopulismikin. Mutta siinä missä oikeistopopulisti yksinkertaistaa, vasemmistopopulisti monimutkaistaa, vetoaa tutkimuksiin ja tieteelliseen auktoriteettiin. Pitkä polku johtaa kuitenkin aivan samaan paikkaan kuin lyhytkin - tahalliseen väärintulkintaan. 

Oivallisen analyysin yhden uusmarxilaisen professorin ajattelusta tarjoaa Vesa Kanniaisen marraskuussa 2012 Liberan sivuilla julkaistu kirjoitus "Patomäki ideologisella ristiretkellä", joka analyyttisesti avaa lähestymiskulmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti