torstai 16. helmikuuta 2017

Vastaus on Kanada

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on lähes kaikkea sitä mitä naapurinsa Donald Trump ei ole. Trudeau puhui torstaina Euroopan parlamentissa Strasbourgissa korostaen avoimuutta, demokratiaa, moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta - arvoja, jotka yhdistävät Eurooppaa ja Kanadaa.

Trudeau alleviivasi kuinka olemme yhdessä ensimmäisinä taistelemassa ilmastonmuutosta vastaan ja ihmisoikeuksien puolesta ja kuinka EU ei ole vain tärkeä vaan välttämätön koko maailmalle.

Aplodit olivat pitkät. Niin pitkät, että kollegani kysyi jo ilkikurisesti, että onko tämä joku rock-konsertti. No ei, ei sentään, mutta sanat vain osuivat kohteeseensa aikana, jolloin yhteistä Eurooppaa lyödään sisältä ja ulkoa ja näitä arvoja, joiden vuoksi politiikkaa tehdään rikotaan sumeilematta.

Siinä ympäristössä myös Trudeau ja Kanadan kanssa eilen hyväksytty kauppasopimus CETA ovat saaneet enemmän kuin reilun osansa. Monet CETA:n vastustajat ovat kunnostautuneet aivan vastaavissa paheissa, joita Donald Trump ja hänen kannattajansa ovat levittäneet - valheiden keksimisessä ja levittämisessä. Ja samalla käytännön politiikassa laitavasemmisto ja vihreät ovat asemoituneet Trumpin kanssa samaan protektionistiseen leiriin.

Pakko myöntää, että pientä vahingoniloa tunsin, kun kuuntelin Trudeaun korostavan muun muassa ympäristönsuojelun merkitystä ja sitä kuinka meidän on huolehdittava myös siitä, että kauppasopimus hyödyttää tavallisia ihmisiä ja on mahdollisimman inklusiivinen. Kaikki keskeiset  painotukset olivat juuri niitä, joita koko länsimainen puoluekenttä keskustaoikeistosta liberaalien ja keskustavasemmiston kautta vihreisiin ja jopa laitavasemmistoon pitää arvokkaina. Ja juuri näiden arvojen käytännön toteutumista - esimerkiksi vapaakaupan tuomaa vaurastumista ja globaalia köyhyyden vähenemistä - vastaan osa tästä joukosta äänesti.

Onneksi olkoon tästä järjen ja omantunnon ohitusleikkauksesta, joka lopulta hyödyttää vain niitä, jotka haluavat liberaalin, vapauteen ja moniarvoisuuteen perustuvan yhteiskunnan hajoamista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti