Ennakoin presidentinvaalien jälkeen, että hallitukselle koittaa vaikea aika, kun demarit yrittävät löytää viisastenkiveä olemassaoloonsa. Tämän viikon kaksi ministerilausuntoa ovat näyttäneet, että vaikeudet ovat alkaneet.
Ensin ehätti Maria Guzenina-Richardson pohtimaan Kela-korvauksien poistamista yksityisiltä lääkäripalveluilta. Sitten demareiden toinen iso G, Jukka Gustafsson sai opiskelijat varpailleen toteamalla, ettei korkeakouluopiskelijoiden pitäisi olla hanttihommissa.
MGR:n avauksessa on selkeä perinteinen vasemmistoideologinen klangi. Ei pidä avustaa yksityislääkäreitä veronmaksajien rahoilla. Sitä ennen peruspalveluministeri hämmensi hallituspakkaa puhumalla, että kuntauudistuksen voisi korvata sosiaali- ja terveysalueisiin perustuvalla mallilla.
Nyt voi itse kukin miettiä johtuuko poikkeuksellinen poikkipoliittinen harrastuneisuus siitä, että MGR on:
a) ajamassa itseään asemiin Urpilaisen seuraajaksi
b) rakentamassa tietoista etäisyyttä porvarilliseen hallituskumppaniin
c) muuten vain piittaamaton hallituksen yhteisestä työkyvystä
d) löytänyt aidosti toimivia ratkaisuja yhteiskunnan ongelmiin
Arvioikoon kukin miten lystää, mutta oikeita vaihtoehtoja voi olla useampiakin kuin yksi.
Gustafssonin esityksessä on hiven samaa henkeä, vaikka sen pohjavire on paremmin ymmärrettävissä, tosin henki oli hieman holhoava. Ikään kuin korkeakouluopiskelijat eivät saisi työskennellä kaupan kassoilla ja mäkkäreillä.
G-voimien puolue- ja ministeritoveri Lauri Ihalainen puki saman ongelmakokonaisuuden paremmin pakettiin tiistaina Brysselin suomalaisen EU-verkoston aamukahvipuheessaan. Ihalaisen kuvauksessa liian moni syrjäytyy kokonaan toisen asteen koulutuksesta, liian moni nuori tulee työmarkkinoille turhan myöhään ja kolmannekseen työmarkkinat ottavat nuorta työvoimaa liian nihkeästi vastaan. Hyvä analyysi, jota kannattaa pohtia monelta taholta.
Kuten juuri edellisessäkin blogissani totesin: vaikeisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja. Päinvastoin, yksinkertaiset ratkaisut yleensä monimutkaistavat ongelmia ja tuovat uusia. Onneksi on ministereitä, jotka näkevät tämän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti